Πως γίνεται όλα τα νόστιμα να παχαίνουν;

03/09/2019
από Project Store

«Μα γιατί όλα τα νόστιμα παχαίνουν»;  Είναι ένας από τους ποιο συχνούς προβληματισμούς οποιουδήποτε έχει προσπαθήσει να κάνει δίαιτα έστω και μια φορά στη ζωή του. Είτε αυτό είναι σε φαγητό (κοψίδια, πετσούλες, καρμπονάρες κλπ), είτε σε γλυκά (πάστες, μπακλαβάδες, σοκολάτες κ.ά.), είτε ακόμα και σε μορφή ποτού

(αλκοολούχα, καφέδες & ζεστές σοκολάτες με κρέμα γάλακτος).Το κοινό που έχουν όλα αυτά τα νόστιμα είναι τα αυξημένα λιπαρά και το γεγονός ότι μας χορταίνουν. Επομένως τελικά μήπως όταν λέμε  νόστιμα εννοούμε ουσιαστικά κάτι που έχει αυξημένα λιπαρά;

Είναι γεγονός ότι ακόμα και όσοι παραμένουν πιστοί στη διατροφή τους και δεν κάνουν ατασθαλίες, όταν φάνε γεύματα υψηλά σε ποιοτικά λιπαρά (όπως μπάρες με ταχίνι, όσπρια με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς κλπ). αισθάνονται κορεσμό. Κατά μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται σε ορμόνες του οργανισμού μας και ιδιαίτερα στην ΧολοκυστοκινίνηΜόλις λοιπόν εισέλθει λίπος στο δωδεκαδάκτυλο, έχουμε έκκριση αυτής της πεπτικής ορμόνης, η οποία είναι ένα απ’ τα βασικά κλειδιά του κορεσμού.

ΚΟΡΕΣΜΟΣ = μείωση πείνας = λιγότερο φαγητό = λιγότερα κιλά.

Ο μηχανισμός δράσης της είναι τριπλός. 
Α) Ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, που ξεκινά απ’ τον εγκέφαλο και διεγείρει τις συσπάσεις του στομάχου, ελέγχει δε το παρασυμπαθητικό σύστημα, τη χαλάρωση δηλαδή του νευρικού μας συστήματος. 
Β) Κλείνει τον πυλωρό (τη βαλβίδα που συνδέει το τέλος του στομάχου με την αρχή του εντέρου). Έτσι το στομάχι γεμίζει με την τροφή εύκολα και αισθανόμαστε χορτάτοι. 
Γ) Κάνει ακόμα την χοληδόχο κύστη να συσπάται. (Από αυτή την ιδιότητα πήρε και το όνομά της).

Η χολοκυστοκινίνη έχει και μια παραξενιά, θέλει είκοσι λεπτά για να βγει και να δράσει αλλά και γύρω στα 7 – 8gr προερχόμενα από λιπαρά στο γέυμα μας. Μια πολύ καλή λύση συνεπώς για μείωση της πείνας, ή αν θέλετε λιγότερη «επιθετική» στάση τη στιγμή των γευμάτων, είναι να φάμε λίγους ξηρούς καρπούς 20 λεπτά πριν γευματίσουμε ή όταν πεινάμε μαζί με νερό. Π.χ. 10 αμύγδαλα ή 5 καρύδια ή 20 φιστίκια μαζί με 1- 2 ποτήρια νερό.  Αυτή η καθυστέρηση των 20 λεπτών για τη δράση της, δίνει και μια καλή εξήγηση του γεγονότος, πως όταν τρώμε αργά έχουμε καλό κορεσμό και δεν καταλήγουμε να "κατεβάζουμε" μεγάλες ποσότητες τροφής, προκειμένου να νιώσουμε χορτάτοι.

Επειδή λοιπόν οι γιορτινές μέρες που διανύουμε είναι «επικίνδυνες» για κατανάλωση μεγάλης ποσότητας «κακών» κορεσμένων & trans λιπαρών, μαζί με γλυκά και ποτά, καλό είναι να προσέξουμε την υγεία μας, καταναλώνοντας τουλάχιστον ποιοτικά λιπαρά (ανάλατους ξηρούς καρπούς, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, φαγητά & γλυκά παρασκευασμένα με ελαιόλαδο, ψάρια με Ω3 λιπαρά), σε ποσότητες που μας αναλογούν.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική